Påstand: Innfør momsfritak på reparasjonstjenester i Norge

Påstand: Innfør momsfritak på reparasjonstjenester i Norge

I Sverige ønsker regjeringen å legge til rette for mer miljøvennlig forbruk. Som et ledd i denne planen har de fremmet et forslag i parlamentet om momsreduksjon fra 25% til 12% på reparasjonstjenester, som skomaker og reparasjon av sykler, klær og vaskemaskiner. Flere miljøorganisasjoner i Norge har foreslått noe lignende for å unngå et ‘bruk- og kastsamfunn’.

Points

Lurt

Hva med å legge ned forbud mot at kjeder bytter ut hvitevarer grunnet manglende svar ifra serviceteknikker innen 14 dager. Det er prosedyren for å unngå forbrukertvister. Naturlig nok ikke lovpålagt da det heter innen rimelig tid. mange serviceverksted er overlesset i arbeid som de også får veldig dårlig betalt av produsentene for å gjøre. Man er faktisk litt for godt ivaretatt av forbrukerloven generelt iallefall ettersom mye elektrisk blir byttet ut pga reklamasjon uten å engang sjekket først.

Først og fremst bør vel se til att saker igjen produseres så de kan repareres. Deretter er det fornuftig å begynne å snakke om reparasjoner. Så lenge ting produseres som engangsprodukter, innmaten er laget i ett stykke som så er sveiset inn i plast som ikke kan åpnes og hele produktet koster mindre enn hva en reparatør tar betalt for å skrive en arbeidsordre er ikke reparasjon ett alternativ.

Det vil gjøre det enklere å reparere tingene, i stedet for å kjøpe nye.

Kjempebra incentiv for å få folk til å velge reperasjon fremfor kast!

Genialt tiltak! Også for forbrukere! Det er slik jeg ser det ingen motsetning mellom godt forbrukervern og lavere moms på reparasjoner. Forutsatt at tiltaket innføres + endret lovgivning i EU/EØS (kvalitetskrav mm.) Forbrukere vil til og med kunne komme til å spare på dette i sum! Dette til tross for en prisøkning på nye varer!

Å legge til rette for billigere reparasjoner vil føre til at folk reparerer i motsetning til kaster. Også fordelaktig å påvirke næringslivet til å lage produkter som varer lenger ved forbrukermakt/lovgivning. Lovgivningen bør aller helst gjelde hele EU/EØS: mye større effekt! Det er ingen motsetning mellom å gjøre begge deler. I sum vil disse tiltakene få enda større effekt enn hver for seg! Konsekvensen er muligens dyrere varer(færre nysalg) men det blir nok ikke dyrere totalt for forbrukere!

Sverige er vårt alles sosiale laboratorium. La oss sette oss godt tilbake og se hvordan det går der før vi eventuelt gjør noe. Økonomisk teori sier at reparasjoner vil øke noe når prisene faller. Men det er lite trolig at vi idag ligger like over en slags terskelpris, slik at en masse reparasjoner vil bli utløst om prisen faller ti prosent.

Jaa

Støtter forslaget, men frykter at totalt prisen på slike tjenester kommer til å stige.

Er ikke enkelt å få tak i reservedeler. Har en Electrolux Ergorapido, like god sugeevne,men lader ikke. Høyst sannsynlig er det ledningen til transformatoren som er problemet. Har vært i kontakt med forhandler men ingen reservedeler, og produsent har endret inngangen til ladingen. Nytteløst. Burde vært mulig å få reservedeler i minst 15-20 år etter produktet kom på markedet.

Det er ikke rettferdig at bare reparasjonstjenester skal få momsreduksjon.

Det MÅ bli økonomisk lurt å fikse ting, heller enn å kjøpe nytt. Klær, sko, datautstyr, møbler, hvitevarer m.m. BØR og KAN vi reparere, men i det er billigere å kjøpe nytt! Ta ett eksempel: Vifta i min stekeovn er ødelagt. Jeg spurte hva forhandleren hva de skulle ha for å fikse den. Over 3000 kr. Forhandleren selv sa til meg at 'så da er det billigere å kjøpe ny ovn'!

Lavere moms på reparasjon kan stimulere produsenter til å tilby reparasjon som en produktkvalitet og konkurransefortrinn. Samsonite tilbyr faktisk nye hjul på kofferten dersom de blir ødelagt ila hele 5 år. Gratis! Slik får du trofaste kunder. (Forbrukerrådet kan lage en liste over de som leverer denne form for utvidet kvalitet/garanti! Type "qualityadvisor".).

Rimerligere

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information