Påstand 1

Påstand 1

I dag skal alle bud stå til minimum kl. 12:00 første virkedag etter siste annonserte visning, men budgiver står fritt til å sette lengre frist. For noen potensielle kjøpere kan dette være knapt med tid til både å tenke seg om og få sjekket finansiering, og vi lurer på om det er en god idé at alle bud må stå til f.eks. kl. 12:00 andre arbeidsdag etter siste annonserte visning?

Points

Salgsprosessen tar lang tid.

Det synes jeg blir altfor lang ventetid, både for selger og potensielle kjøpere. De som er på boligjakt pleier jo å ha det finansielle i orden på forhånd.

Minst en ekstra dag hadde vært bra. Spesielt dersom man ikke har kjøpt og/eller solgt bolig flere ganger tidligere, eller nylig, kan det være overveldende å få ordnet alt på så kort varsel. Det er for de fleste folk den største investeringen de gjør, men det håndteres likevel som en hastesak.

En ekstra dag for kjøper er bra for at kjøper kan gjøre undersøkelser av huset.

Som selger har jeg alltid ønsket mer tid til å svare ja eller nei, i håp om at noen vil by mer når de får tenkt seg om. Som kjøper har jeg det problem at jeg ofte ser flere interessante jeg vil by på, men jeg kan ikke by på en ny favoritt før budet på den første er utløpt uten akspet, for jeg vil jo ikke bli ansvarlig for å kjøpe to. Min konklusjon er at jeg syns dette er en god ide, gjerne fram til andre arbeidsdag kl. 15.00.

Du leser prosjektet nøye, går på visning kanskje sammen med mange andre. Det er vanskelig å få sett ordentlig så prospekt må leses nøye en gang til. En ekstra time er da gull verdt .

Veldig bra poeng av Linda

Ingrid har et godt poeng. Det er ofte man ser på flere boliger samtidig, og da trenger man ekstra tid til å få tenkt seg nøye om.

Enig med Linda. Det er ofte kveldsvisninger, og da blir det ikke mange timene fram til km 12 neste dag. Bør derfor ha en frist gjerne to dager dette.

Kjøperne får bedre tid til å tenke seg om og foreta ny befaring, og ikke minst til å ordne finansiering.

Det er rart at man bruker mer tid på å handle støvsuger enn å handle bolig. Med så korte frister som det ofte er, ikke bare kl 12 dagen etter, men hvert bud etter det, kan man oppleve at boligen blir solgt uten at man hadde muligheten til å være med fordi man trengte å snakke med banken etc i mellomtiden.

Dette høres ut som en god idè. I vår egne erfaring var kl 12 virkedagen etter litt snaut. Ett annet problem er at det ofte er par som kjøper sammen, og en frist midt i arbeidstiden er ikke så bra, da man ofte må ha fullt fokus på budrunden. Frist kl 18 eller 21 hade passet bedre. Da kan man sitte sammen de som kjøper/selger og ha fullt fokus på prossessen.

Et boligkjøp gjøres ofte med lang horisont. En kjøper bør ha tid til å vurdere og områ seg og ikke bli presset til en avgjørelse.

Gir ikke selger mulighet til å la eiendommen gå hvis det kommer inn et attraktivt bud Når man begynner å se på bolig/ gå på visninger bør man ha finansiering i orden. Som kjøper er man også ofte interessert i flere objekter samtidig og en frist gjør det vanskeligere å by på flere objekt. Kjøpere vil kunne få raskere avklaring og så gå videre til neste

Jeg mener at du bør ha finansiering i orden når du går på visninger. Dersom du bare er ute og kikker må du også være forberedt på at andre har alt på stell og kan komme deg i forkjøpet. Jeg synes dagens ordning er bra.

Ettersom det er vanlig at boligsalget ofte avsluttes som en auksjon er det styrende for auksjonen hva utropsprisen er. Ettersom utropsprisen i de fleste tilfeller er det man forlanger for boligen er det fritt å by over. Om utropsprisen hadde vært kr. 1,- er prissettingen noe friere og mer overlatt til markedet.

Jeg syns at en ekstra dag hadde vært bra. Ofte er visningen på kvelden, og da er det knapp tid med kl 12.00 dagen etter visning. En vil kanskje undersøke div ting med hensyn til huset, og må ta kontakt med f.eks kommune o.l, og da er en et par timer påfølgendeformiddag litt lite. I tillegg er det kort tid å tenke seg om for et så stort kjøp, med kun kvelden/natten. Finansieringen må selvsagt være i orden før en skal legge inn bud, så det bør ikke være noen grunn.

Synes fristene i dag er alt for korte. Selv om man har lest salgsoppgaven og ellers forberedt seg, så er det noe med å få tid til å gjøre flere undersøkelser etter at man har vært på visning. Dette er den største investeringen man gjør i livet, så da bør man ha nok med tid. Kunne godt tenkt meg at det ikke kunne legges inn bud før tidligst etter 2 døgn etter visning.

At en potensiell interessent må få tid til å få finansieringsbevis er et dårlig argument da det forventes at seriøse kjøper allerede har dette i orden før visning. Vi bor i et fritt land og på lik linje som du kan kjøpe og selge gjentander på Finn eller en bil via forhandler ser jeg ingen grunn for at "førstemann" prinsippet ikke skal gjelde for bolig. Vi er heldige som har en så likvid boligmarked som Tyskland, Nederland og Frankrike drømmer om.

En så stor og viktig investering fortjener tid til å tenke grundig.

More points (28)

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information