Påstand 3

Påstand 3

I dag kan en potensiell kjøper inngi bud direkte til boligselger uten å måtte følge budreglene som gjelder ved bruk av megler, såkalt «kupping». I slike tilfeller kan ikke megler informere andre interessenter om budet som er kommet inn og forhandlingen mellom boligselger og budgiver må skje uten meglers deltagelse. Bør reglene for bud gjelde alle kjøp, også de hvor boligen selges uten megler? Da vil potensielle kjøpere få like regler som vil kunne gi forutsigbarhet samtidig som vi hindrer at kjøpere «kupper» en budrunde hvor andre budgivere ikke gis anledning til å delta. Vi lurer på om det er fornuftig at budreglene skal gjelde likt for alle forbrukere ved alle boligsalg der boligen markedsføres med annonserte visninger.

Points

Megler burde ikke ha lov til å være involvert i slike direkte bud som ikke er offisielle ovenfor alle interessenter. Hvis det skal gis direkte private bud utenom det som er angitt i annonnser (visning) burde det gis direkte til selger. Det virker uetisk at et objektet trekkes før oppsatt visning uten at andre har hatt mulighet til å by og da bør megler holde seg unna som et klart insitament om at bransjen ikke støtter denne måten å forhandle på.

Man bør kunne selge til hvem man vil selv om det er irriterende.

Utestenger potensielle kjøpere

Bruker selger megler, er det regler for bud, men bruker selger ikke megler, er dette ikke regulert. Burde begge deler vært regulert likt? Der fikk vi litt annet å tenke på. Kanskje det burde finnes regler uansett ?

Siden man kan selge sin egen bolig uten megler faller en innstramming litt på stengrunn. Det bør være nok fleksibilitet i systemet til at man ikke skal måtte ha megler, og heller ikke måtte holde seg til et ekstremt strengt regelverk. Man bør i ytterste konsekvens få lov til å selge til den man vil.

Å selge noe er en privatsak. Uansett om det er en bil eller ett hus. De fleste velger vel en megler for å selge huset siden de har ett ferdig apparat for å markedsføre å fikse alle papirer. Noen selger med følelse, å andre vil bare ha best mulig pris. Uansett så må selger kunne selge til den han ønsker. Kan sikkert være frusterende å ønske å kjøpe en bolig, og den "bare" forsvinner ", men alle har jo muligheten å kontakte selger direkte om man ønsker.

Selv om det er frustrerende for potensielle kjøpere at en bolig blir "kuppet", så kan det være en fordel for selger. Hvis en får inn bud på forhåndsvisning, som en er fornøyd med, så slipper man unna flere visninger, og får det raskt overstått. Når en bolig selges uten megler, bør selger få gjøre som en vil.

Dersom man selger privat, utenom meglerfirma, bør kjøpere kunne ha mulighet til å gi direkte bud før en visning eksempelvis. Det er ingen garanti for at en budrunde alltid vil gå helt rett for seg ved privat salg. Ved salg gjennom megler bør potensielle kjøpere gi bud gjennom denne.

Selger må fortsatt stå fritt til å kunne akseptere eller forkaste ethvert bud som kommer inn, enten det er før eller etter visning. Her må en legge til grunn at selger er den rette part til å ivareta sin egen økonomiske interesse ved salget.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information