Påstand 3

Påstand 3

I dag kan en potensiell kjøper inngi bud direkte til boligselger uten å måtte følge budreglene som gjelder ved bruk av megler, såkalt «kupping». I slike tilfeller kan ikke megler informere andre interessenter om budet som er kommet inn og forhandlingen mellom boligselger og budgiver må skje uten meglers deltagelse. Bør reglene for bud gjelde alle kjøp, også de hvor boligen selges uten megler? Da vil potensielle kjøpere få like regler som vil kunne gi forutsigbarhet samtidig som vi hindrer at kjøpere «kupper» en budrunde hvor andre budgivere ikke gis anledning til å delta. Vi lurer på om det er fornuftig at budreglene skal gjelde likt for alle forbrukere ved alle boligsalg der boligen markedsføres med annonserte visninger.

Points

Det bør være like regler for alle kjøp, det gjør alt mer forutsigbart. Som en del av de reglene bør også "kupping" være en del av mulighetene.

Det er veldig irriterende når noen kupper en leilighet før visning, men må man ikke i utgangspunktet få lov til å selge til hvem man vil, når man vil, til den prisen man vil?

Hvis noen ringer på døren og vil kjøpe huset, må eier kunne forhandle med kjøperen, og hvis de blir enige om en pris, bør det ikke være krav til annonsering og budrunde. Hvis eier ikke har noen kjøper og annonserer privat, bør de kunne bestemme regler for ev. bud selv. Men hvis man benytter megler, bør reglene for bud gjelde.

Det kan vere mange ulike grunner til at ein velger å selge ein bustad utan å bruke megler (som er veldig dyrt), og utan at andre interessenter er inviterte. Må vel vere opp til kjøper og selger om ein velger å gjøre det på denne måten.

Jeg har ingen sterke meninger om man skal få lov til å "kuppe" eller ej. Derimot har jeg lenge stilt meg undrende hvorfor reglene er annerledes dersom et bud er formidlet direkte eller via megler. Poenget er at selger burde få lov til å selge til hvem han/hun vil og når han/hun vil gjøre det, men reglene burde ikke være annerledes utfra hvordan budet ble formidlet på et rent teknisk/praktisk nivå. Regler burde være like for alle - alltid.

Kupping kan jo også være at det dukker opp noen i familien som ikke var klar over at du ville selge, og de fleste vil jo gjerne hjelpe om man kan bli enig om en pris utenom budrunder.

Jeg synes det burde være klare regler mot å kuppe en budrunde. Når man har lagt ut en bolig for salg er dette en offentlig sak. Full åpenhet om alle bud som har kommet inn med lengre frist for aksptering av budet

Jeg ønsker at "kupping" skal være mulig. Har man en kjøper som er interessert og ønsker å selge til vedkommende, bør dette fremdeles være mulig uten budrunde. Jeg tenker at dette kanskje kan være nyttig på mindre steder o.l.

Jeg mener at det blir for mye overstyring om man ikke selv som selger kan velge å selge utenfor budrunden. Selvsagt kan noen bli oppgitte over kupping, men dette mener jeg må være opptil selger og kjøper hvis de ønsker det. Noen ting må man få lov til å velge selv.

Jeg er enig med Håkon her, vil man selge boligen utenfor visning bør man få lov til det, en boligsalgsprosess kan være uoversiktlig nok for en selger om man ikke skal forvente at meningmann kan alle disse reglene også.

Kupping er ikke greit, det bør være regler for bud på alle annonserte salg. Ellers føles det som å bli lekt med. Jeg opplevde å planlegge å gå på visning, brukte lang tid på å sette meg inn i prospektet, undersøkte området, planla med andre mht visningsdagen, og på vei til visningen fikk vi beskjed om at huset var kuppet. Vi følte oss snytt og vi hadde i realiteten ingen sjans på boligen. Veldig irriterende.

Kupping kan selvfølgelig være irriterende, men er det ingen lov som sier at man MÅ bruke megler ved salg av bolig. Men har man først signert kontrakt med megler, bør prosessen derfra være transparent.

Ikke alle som legger inn et bud kan få bolingen man ønsker seg sånn at det kan likestilles med kupping. Bare fordi megleren ikke er med i budsprosessen sier de fleste ikke nei til å sette opp kjøpskontrakten for i det minste tjene litt.

Bare hvis det var allerede satt tid for visning bør man følge opplegget, men likevel må man kunne selge til den man vil. Betaler man for megleren er det jo også dumt å ikke benytte seg av denne.

Jeg syns at uansett om man velger å selge med eller uten en megler så bør budreglene være like. Og prosessen bør være transparent, og alle budgivere bør ha rett til å få en oversikt over ankomne bud.

Til Nicolai D, Du har rett i at det nok kan være mye penger å sparer på å ikke bruke megler hvor selger og kjøper allerede er enige om å inngå avtale. Det vi imidlertid lurer på her, gjelder salg hvor selger ikke har en bestemt kjøper. Da er det naturlig at selger annonserer boligen for salg, enten hen bruker megler eller ei. Bruker selger megler, er det regler for bud, men bruker selger ikke megler, er dette ikke regulert. Burde begge deler vært regulert likt? Hilsen Forbrukerrådet

Jeg er litt delt. Som kjøper vil jeg ikke at "kupping" skal være mulig, men som selger er det jo fint å ha mulighet til det. Når det er sagt, synes jeg kjøp og salg av eiendom er noe litt annet enn kjøp og salg av eiendeler, og alle burde ha like muligheter til å delta i en budrunde.

Når selger har allerede bestemt seg for å selge via megler, da skal alle interesserte får like muligheter; derfor kupping bør ikke være tillatt.

Det er forståelig at selger vil ha mest mulig for boligen som skal selges. Selv om det for noen kan føles urettferdig med kupping tror jeg vi alltid vil oppleve at noen kan «kjøpe det de vil ha» uavhengig av pris.

Hvis bolig blir solgt privat, bør det være like regler. Selger er sin egen megler med det annsvaret som følger med. Det er nok vanskelig å kontrolere men reglene bør være like

More points (9)

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information