Plikt for banker til å orientere om forventet avkastning

Plikt for banker til å orientere om forventet avkastning

Jeg synes det burde være mulig at de som anbefaler fond for 'småsparere' må vise til hva som er prognosen i markedet og hva som står seg over tid.

Points

det vil jo alle vite

Umulig å spå fremtiden

lettere å bestemme hva bør man velge

Flott ide

Det kan virke mot sin hensikt å gje prognose; då vil ikkje den reelle risikoen vere tydeleg nok, og fleire vil ha urealistiske forventningar.

vil fort bli brukt mot bank hvis ikke oppnådd

Jeg tror at bankene kunne stilt garanti for en viss avkastning, men som flere skriver her så ville nok gebyrene vært så høye at at det ikke ville lønne seg.

Vanskelig å vite prognoser, selv for de som er proffe..

https://www.nrk.no/telemark/fa-uhell-pa-glatta-1.14423525

Enig i dette. Hadde gjerne sett at kravene til forvalter ble noe skjerpet når det gjelder oppfølging av kundenes investeringer. Når det gjelder deling av risiko så har noen fond suksesshonorar. Da er det faste forvaltningshonoraret satt lavt, men hvis fondet slår referanseindeksen får forvalter en del av gevinsten over indeks. Det skaper et incitament for forvalter til å prøve å skape gode resultater.

Umulig å spå

Håpløst å spå om fremtiden

Avkastningsprognosene bør utarbeides av andre enn bankene, som er eksperter på å fordreie presentasjon av prognoser og diagnoser til egen gunst.

Selvsagt bør de proffe kunne vite noe om dette, de er jo selgere

Tanken er god, men jeg er enig med Unni. Risiko er det uansett og det er umulig å si sikkert hvem som blir morgendagens vinnere. Det viktigste må vel være at den som gir anbefalinger forsikrer seg om at kunden er inneforstått med at denne sparingsformen er forbundet med risiko og at man får råd til hvordan man kan spre/minke denne til et nivå man er komfortabel med.

Sparer må gjøres kjent med viktigheten av å være langsiktig, DVs man må la pengene stå i fondene i x antall år. Slik sett må man unngå å bruke penger man har behov for om ett til to år.

Jeg syns egentlig at det er en god ide at banken er ansvarlig for at den som gir anbefalinger er oppdatert på markedet, følger med og kan det de jobber med. Men ser ikke at denne ansvarliggjøringen kan bidra til endring i praksis for kunden. Fondsparing er usikkert og en risiko, uansett kunnskap. Og slik flere påpeker, vil en deling av risiko/avanse påvirke gebyrene.

informasjonsplikten bør være utfyllende og absolutt

Det kan bli for mye fokus på "forventet" avkastning. Poenget er nettopp at den kun er "forventet" og dermed også en prinsipielt ukjent størrelse. Ved å bli presentert for "forventet" (usikker) avkastning, kan man lett overse hvor usikker den framtidige avkastningen egentlig er. "Historisk" avkastning er her et bedre (mer nøytralt) ord.

Så lenge bankene er tydelige overfor kunden på hvor stor risikoen kan være, så kan vel kunden bære den aleine. Ellers tar nok banken/forvalteren seg rikelig betalt for det..

mer info

Ingen kan seie noko sikkert om framtida

en god ide, men det blir da også i stor grad gjort nå

Hvis jeg leser dette riktig, så skal banken være med på å dele risikoen, og dermed også dele avansen? Er det i så fall ikke enklere å bare gå inn med et mindre beløp? Nettoeffekten blir vel den samme? Hvis banken ønsker å være med på risikoen og den potensielle avansen, så står jo banken fritt til å investere selv...

Ingen er synsk!

Jeg tror gebyrer ville vokst inn i himmelen dersom bankene skulle forplikte seg til å ta noe risiko, utover det de allerede gjør i garanterte fond. Vi går dessuten inn i en mer urolig tid (etter alt å dømme), det er vanskelig å gi prognoser. vi forbrukere må selv vurdere hvilken risiko vi er villig til å ta.

veldig vanskelig å spå fremtiden...

dette høres jo ut som en god ide og det vil være med på å redusere risikoen i denne typen sparing.

All info er av det gode

Kan man spå om framtiden? Banken kan bare opplyse om hvordan utviklingen har vært

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information