Banken varsler meg dersom fondet mitt bør byttes ut

Banken varsler meg dersom fondet mitt bør byttes ut

Når vanlige småsparere velger fond så er det naturlig å velge fond som har prestert godt. Håpet er da at disse fondene skal fortsette å prestere godt i fremtiden. Men ofte er det ikke sånn. Fond har forskjellige investeringsprofiler som gjerne kan fungere godt i noen perioder, og dårlig i andre perioder. Ofte er det gårsdagens taperfond som blir morgendagens vinnere og motsatt. Større investorer får tilbud om å overlate sammensetningen av fond til profesjonelle aktører. De bytter jevnlig ut fond som ser ut til å ha svake utsikter fremover med fond som har gode utsikter. De vedlikeholder kundens sammensetning av fond fortløpende. Småsparere får ikke denne hjelpen. Denne hjelpen burde de fått. De blir sittende med fond som presterer svakt i år etter år, uten at noen reagerer. Bør fondsselskaper pålegges å tilby vedlikehold av småsparernes sammensetning av fond, og eventuelt kunne stilles til ansvar om dette ikke blir gjort på en faglig forsvarlig måte?

Points

liker fond

Dette er en typisk ting en får glede av ved å betale en bank eller inversteringsrådgiver for å komme med slike råd. Ser ikke hvorfor banker skal bli pålagt å tilby dette gratis.

At man er oppdatert i markedet anser jeg positivt

Fondselskapet har ansvar for dette. Man sjekker ikke fondet sitt fortløpende.

Etter en del medieoppslag går det vel mere og mere opp for fondssparere at aktivt forvaltede fond ikke nødvendigvis er aktivt forvaltet av en forndsforvalter, og at mange som følge av det går over til indeksfond med lave kostnader

Viktig at banken i praksis viser at den er opptatt av at kundane ikkje går på ein "smell" fordi dei ikkje følgjer med. Argument for fondssal i bankar er ofte at "vi tar oss av dette slik at du ikkje treng å bry deg så lenge du er investert i våre fond"

Fond kan ikke vokse inn i evigheten

Veldig enig

Dette kan slå veldig dårlig ut, fondsforvaltere vet heller ikke hva som skjer med fondet i fremtiden.

Bedre avkastning

Folk trenger en påminnelse om at de kan gjøre noe.

fond er alltid en slags tombola, men fint hvis de som kjenner markedet godt kommer med råd

Det hadde vært bra tror mange ikke har nok kunnskap

Tilbyderne bør ta ansvar for kundene sine

Dette blir i mine øyne overregulering av finansmarkedet. Et urimelig krav å stille til fondsforvalterne synes jeg. De største aktørene betaler mer i honorar og kan da selvsagt kreve mer oppfølging enn de med små porteføljer. Den enkelte investor har et selvstendig ansvar for å holde seg informert om egne investeringer.

Fondsselskaper bryr seg ikke så snart de har fått deg som kunde. Man setter jo penger i fond og ikke i enkeltaksjer fordi man da ikke nødvendigvis trenger å følge med på fondets utvikling selv. Man betaler noen for å gjøre jobben. Men det viser deg at man verken får råd om når man bør selge eller når man bør bytte fond.

Banken legger ut denne informasjonen i dag, tar noe tid å søke igjennom for å se pluss/ minus. Når innskudd holdes relativt lav blir ikke gevinst veldig høy. Unødvendig å hoppe fra det ene fond til det andre.

jeg synes helt klar at fondsselskaper bør være pliktige til å følge med i markedet og hjelpe små sparerne med fondets sammensetning slik at avkastningen blir best mulig.

Noen kan hjelpe med ofndskjøping

.

Litt einig. Eller burde bankane vere moralsk forpliktet til å legge opp sin delaktighet i fondssparing slik at fondsandeler i fond som går dårlig over tid blir flytta over i bedre fond?

vet ikke

Dette finnes allerede, du må bare betale for det. Småsparere i fond velger jo å administerere dette selv for å spare penger på administrasjon. Da skal ikke de få administrasjonen andre betaler for gratis. Dersom de vil ha denne hjelpen, finnes den allerede i fond som er administrerte.

Sidan det er vanskeleg å vite kva fond vil gje av avkastning langsiktig, kan ein ekspert fort bomma og bli stilt til ansvar for det.

Skaper lojalitet

profesjonell megler bør være flinkere til å vurdere enn jeg som amatør

Jeg er forsåvidt enig i kritikken som fremkommer her. Men jeg synes det er leit at mange sitter stille i fond som er slapt forvaltet (de er det mange av), eller som ikke er hensiktsmessige for kunden, kanskje i en årrekke. Det er mange som ikke følger med og som betaler dyrt for det. Jeg synes det er lettvint å skylde på at det er kundenes egen feil. Skulle gjerne sett at konsesjonsvilkårene påla forvalter å ta mer ansvar for å følge opp og gi en forsvarlig forvaltning.

de har bedre oversikt og vil hjelpe meg med pengene mine

Her må en kanskje følge litt med selv, de fleste nettbanker har en app der en lett kan gå inn p sjekke hvordan det går.

Dette blir dobbel forvaltning. Det er aktiv forvaltning av aktivt forvaltede fond.

Da kan jeg skifte fond og opprettholde det jeg har oppspart

Det kommer aldri nok opplysninger, så en god ide

Et godt samarbeid med banken er å foretrekke. Folk flest klarer ikke å følge med

Jeg er usikker, sparer en i fond er jo dette nettopp risikoen en er villig til å ta. Er en overhode ikke interessert i å følge med selv, bør en kanskje velge andre spareformer. Jeg regner med det allerede er frivillige tilbud fra banker om slike tjenester.

Det gjev bankane eit tungt ansvar.(og kundane falsk tryggleik)

Kan føre til usikkerhet hos kunden

Hvorfor ikke, skal jo jobbe for oss

Ja her syntes jeg man skal følge med selv, det er jo litt av morroa. Kanskje banken kan spotte de som ofte er inne og sjekker og de som bare lar ting stå? Og heller sende en påminnelse til de som ikke sjekker

Min erfaring er at banken betlik lite som folk flest. Ved investering i fond må folk bestemme selv.

Vi som kunder/forbrukere må selv ha et ansvar for å ta kontakt, f.eks en gang i året, for å sjekke om vi har de beste fondene/aksjene

Det er fint hvis banken følger med på fondene til småsparerne og gir oss beskjed

Fondselskaoer bør være pliktige til å føkge med i markedet

Kunnskap og opplysning om fond kan være nyttig

Når man kjøper seg inn i fond er ikke som å sette penger i banken, man må følge med. Ønsker man noen som skal følge med for seg, betaler man for dette

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information