Kompliserte produkter åpnes for amatører

Kompliserte produkter åpnes for amatører

Enkelte investeringsprodukter regnes for å være "kompliserte", og man må dokumentere kunnskap om risiko for å få lov til å investere i dem. Det går an å være så dum at man ikke forstår "enkle" produkter, men man får likevel lov til å investere i dem. Men den beste sammenligningen er at det er tillatt å spille bort pengene sine på automater, bingo og tipping helt uten å dokumentere at man forstår at forventet avkastning f.eks. er minus femti prosent.

Points

Stort fortjenestepotensiale

Mange sjønner ikke risikoen.

Viktig at man kan ta egne valg, men for å kunne ta et godt valg må man ha nok kunnskap. Tenker at enkelte produkter er så kompliserte at mange kan streve med å tilegne seg nok kunnskap til å ta gode valg.

Fordi nordmenn er late og dårlige til å følge med på egne fond

Amatørar vil vere svært utsette for svindel og lureri

har hørt om mange eksempler hvor de som har invistert i fond, ikke har forstått hva det har gått ut på.

Informasjonen man får i forbindelse med såkalte kompliserte investeringsprodukter bør være mest mulig tydelig (tydeligere enn i dag) slik at folk (også evt. dumme) er best mulig rustet til å ta et fornuftig valg om de skal investere i fondet eller ikke.

Den som investerer må sette seg inn i det de gjør.

Voksne folk må få tillatelse til å ta egne valg, og det er ikke verre enn at bankene kan få anledning til å fraråde en investering (jfr. utlån). Hvis det er et problem at dumme mennesker kan spille bort alt på bingoautomaten hos Narvesen, så får det heller bli krav om at man må løse noen mensa-oppgaver på den digitale totalisatoren før man får spille for mer enn en tier.

så lenge det informeres ordentlig

Dette er en dårlig idé, dersom ikke fondselskapet selv setter sammen en komplisert løsning sammen med den som investerer.

Overregulering

Dumme folk har bedre sjanse til å tjene penger på gearede hedgefond enn på Unibet e.l., så det burde ikke være noen spesiell terskel for å investere der.

Det var ikke sånn før, men det har blitt sånn av en grunn. Det ble solgt mye rart av strukturerte produkter til vanlige bankkunder tidlig på 2000-tallet. Noe av det var gode produkter, mens andre ting grenset til svindel. Mange av kundene hadde ikke forutsetning for å se forskjellen, så da kom kravet om at kunden må kunne dokumentere en viss kunnskap. Det synes jeg er bra. Å søle bort penger på spill er vel ikke noe argument for å søle dem bort på andre ting i tillegg?

Ok

bryr meg ikke

Kompliserte produkter er ikke for amatører.

Kjøper må sette seg inn i hvilken risiko investeringen innebærer

Folk er folk. Noen har god kunnskap, andre ikke. Dersom noen vil prøve seg på børsen på egenhånd bør de få lov, det er tross alt ingenting som hindrer en i å bruke penger på diverse spill (unntatt poker som er strengt regulert)

Sålenge risikoen er godt informert om så hvorfor ikke

Det er viktig å ha en informasjon, som er lettfattet over rissiko og mulig fortjeneste.

Folk som skal putte penger i noe burde vite hva de gjør

I så fall må det merkes tydelig at det er et sammensatt produkt som det er umulig å tjene penger på.

Uklart forslag. Kompliserte produkter (som bankene presenterer som enkle) bør utstyres med trekantvarsel. Å avlegge eksamener gir falsk trygghet.

Skal du ta så stor risiko, bør du også kunne dokumentere at du veit kva du gjer!

Man må få kunne ta sine egne valg

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information