Påstand: Gebyrer vises i kroner og øre, og ikke bare prosent

Påstand: Gebyrer vises i kroner og øre, og ikke bare prosent

Fondskundene bør årlig motta en kvittering som viser hvor mye som er betalt i gebyrer, målt i kroner og ører, eventuelt en faktura hvor "beløpet" da allerede er trukket. Kvitteringen kan viser mye som er innbetalt i gebyrer inneværende år, eventuelt hvor mye gebyrer som er betalt akkumulert siden anskaffelsen av fondsandelene. Prislappen på fondene er i dag lite synlig. Gebyrene trekkes mot avkastningen slik at kunden ikke ser den reelle prisen. Den egentlige prisen er dessuten det gebyrene summerer seg til over spareperioden. De årlige gebyrene spiser nemlig av de samme midlene år etter år. Ved langsiktig sparing – typisk til pensjon, vil for eksempel et årlig gebyr på 2 % halvere det opprinnelige innskuddet etter bare 16 år.

Points

Full åpenhet er bra.

Årlig faktura er ein veldig god ide!

Liker godt

God ide

Det er mer presist

I den digitale verden burde det ikke være et problem å gi kunden disse opplysningene i detalj, man kan jo sortere infoen man ønsker selv

Størrelsen på gebyrene som betales burde helt klart komme bedre fram.

liker dt

Enig, de er nok gode på å kamuflere.

Vil gi en bedre oversikt over de faktiske kostnadene, dette er meget uklart idag og vil gi kundene bedre mulighet til å velge mellom produktene

Synes det høres positivt ut, selv om jeg ikke har savnet det spesielt. Det er jo avkastningen som teller uansett. Og vi må jo regne med å betale for jobben banken gjør for oss

Greit å vite kva "aktiv" forvaltning kostar - då det seldan løner seg...

Dette støter jeg fullt ut, ofte vanskelig å se den faktiske kostnaden over tid da det er ulike typer gebyr ute å går.

Veldig enig. Selv om jeg vet prosentandel, så setter jeg meg ikke ned og regner ut.

Det går vel for det same

Optimalt,

Kunne ha vore eit "stikk" til forvalteren. Mange fond som er elendige over tid. Bevisstgjering er sjeldan feil.

Synes det har mye potensiale for å simplifisere dette for mange, noe som kan senke terskelen for at folk investerer i fond. Nå er det 2019, hvor vanskelig er det å kunne vise både prosent og kronebeløp?

Man må nesten forutsette at folk kan prosentregning. Fortjenesten dokumenteres ikke på denne måten i andre bransjer. Det er bedre om resultatene til fondsforvalterne rapporteres i massemedia, gjerne med redaksjonelle grep som synliggjør hvor mye de henter inn i forvaltningsgebyrer i kroner og øre. Men offentlige pålegg overfor hver enkelt forvalter har jeg ikke troa på.

Det er vanskelig å holde oversikt over akkumulerte gebyrer. Jeg kunne tenke meg en slik funksjon i nettbanken, men ikke få det tilsendt som en egen kvittering

Riktig å lett finne ut det en helst vil vite, prosenter eller kostnader i kroner og ører.

Bedre forståelse

Ja, synliggjør hva bankene tar inn av gebyrer. Hemmelighold er ikke tillitsvekkende.

Helt enig. Man reflekterer på en annen måte når man ser kronebeløpet.

Enig, dette gir bedre oversikt over kostnadene

Enklere

Ja takk

Gir bedre oversikt

Kan fort bli for mye tall

Gir tydeligere informasjon

ok

Det er viktig å ha samme beløp som fondene har, så da er det viktig å se hvasom tas i gebyrer i kroner. Hva det koster i dette fondet

God ide

Vi betaler kroner ikke %

enklere å forstå

Forslaget starter greit, årsoppgaven for et fond må gjerne inneholde informasjon om kostnader og gebyrer både i kroner og prosent - mulig at dette får noen til å våkne. At det derimot også skal vises akkumulerte kostnader fra tidenes morgen, hvor mye beløpet kunne ha vært uten gebyrer og andre irrelevante tall, vil bare skape støy og forvirre mer enn det gir kunnskap.

Personlig, vil jeg opplevd det som positivt å kunne se den reelle prisen på gebyrer men jeg skjønner at det fort kan bli for mange tall som kan skape "støy" (som Jørgen skriver) og forvirring. Men gi folk i hvert fall muligheten til å VELGE et slikt alternativ dersom de mener de vil ha nytt av det.

Jeg tror dette kan være nyttig. Hvis akkumulert meravkastning (positiv eller negativ) i forhold til referanseindeks vises i tillegg, i kroner og øre, så blir det lett for kunden å se om fondets prestasjoner har forsvart kostnadene eller ikke i den tiden man har sittet i fondet.

Veldig grovt kan vi dele fondskunder i to: a) de som har et bevisst forhold til investeringen, og b) de som har kjøpt fond fordi de har hørt det er lurt, men de har hverken interesse eller forståelse for produktet. Gruppe a) vil ha liten nytte av informasjonen i dette forslaget, de har allerede kontroll. Gruppe b) burde ha vært interessert, men de kommer ikke til å lese brevet i det hele tatt; akkurat på samme måte som de bare trykker 'fullfør' på selvangivelsen uten å se over en eneste rubrikk.

Jeg ville ikke ha opplevd slike opplysninger som støy. Selv om folk flest kan prosentregning, er det kanskje ikke alle som setter opp regnestykket, men tenker at avkastningen vil gjøre opp for gebyrene og at det ikke monner noe særlig uansett. Kroner og øre er håndfast og lettfattelig for alle. Jeg ser det som en fordel å kunne se akkumulert kostnad for fondet fra anskaffelsesdato og ut, fordi det gir et bilde av hvor mye av vinninga som går opp i spinninga over tid. God ide!

Jeg er enig i at forslaget begynner bra. Å vite nøyaktig hvor mye som er betalt inn det året er interessant informasjon. Men å også vise hvor mye som er betalt siden starten er uinteressant, og kan skremme mange vekk fra de "bedre styrte" fondene og over på ting som ikke gir like god avkastning.

da blir prislappen bedre synlig

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information