Kvalitetsvurdering

Kvalitetsvurdering

Det er viktig at boligen fremstår med en riktig (nøytral) vurdering av boligens tekniske tilstand. Dette skal ikke være en tradisjonell taksering som ender opp i en takst (pris). Derimot skal det være en faglig tilstandsrapport som vurderer de mangler/svakheter som avdekkes, og en beregning av hva det koster å utbedre forholdet. Det er viktig at kvalitetsvurderingen gjøres av en nøytral fagmann, og skal derfor ikke rekrutteres av verken selger eller megler.

Points

Meklar er ikkje på kjøpars side, så om ikkje takstmann gjer jobben sin grundig, kven gjer det då? Dei færraste kjøparane har sjølv god nok teknisk kunnskap til å avgjere noko på dette området.

Slik jeg oppfatter det, får man ikke idag en nøytral vurdering. Det er stort sett eiendomsmegleren som rekrutterer takstmannen, og takstmannen får dermed flere oppdrag hvis han lager en takst som er gunstig for megler/selger. Hvis man idag ønsker en nøytral vurdering, må man ta med seg sin egen takstmann/bygningskyndig på visning, og dette er vanskelig i praksis fordi det blir veldig dyrt om man skal betale en takstmann tusenvis av kroner for hver bolig man er interessert i å kjøpe.

Dersom alt skal listes opp og pris skal beregnes, vil jeg se for meg at dette tar tid for en takstmann, noe som vil bli ekstra kostnad for selger. Det er allerede dyrt nok å selge, synes jeg.

Bra. Det bør kanskje komme en gruppe med fagfolk, som kan vurdere kvalitet på alt fra fliser/legging, maling/tapet, treverk/papp osv. Blir vel dyrt, så kanskje man skulle skrudd opp utdanningen til takstmenn?

Kunne ikke vært mer enig 👍

Ole, poenget er at takstmannen skal gjøre en ordentlig jobb, og at han må ta ansvar for eventuelle forhold som er oversett. Og dette kan ha en kostnad som takstmannen bør forsikre seg mot.

Jeg kommenterer Christel'`s argument: Lurer på hva du mener med "alt". Takstmann må selvfølgelig spesifisere det som inngår i den samlede prisvurdering av boligen. Hele hovedpoenget er at det skal være GOD kvalitet på verdivurderingen fra en nøytral takstmann. Og den kostnaden må selger tåle.

Klart at en 100 % nøytral part med god kompetanse vil forhindre at en føler seg lurt under boligkjøp.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information