Takstmannen bør være ansatt i det offentlige

Takstmannen bør være ansatt i det offentlige

Det bør opprettes et offentlig takstmannkontor med ansatte takstmenn. Når selger eller eiendomsmegler ringer dit for å engasjere en takstmann, bør de bli tildelt en tilfeldig takstmann uten noen relasjon til megler.

Points

Dersom takstmannen er offentlig ansatt og blir tilfeldig tildelt oppdragsgiver, unngår man at takstmannen lager en «snill» tilstandsrapport som overser feil og mangler og dermed gir for høy takst, for å oppnå å bli engasjert av megler til senere oppdrag. Både megler og selger ønsker og tjener på at taksten er høy og slik det er nå, vet takstmannen at dersom han gir en takst som er gunstig for selger og megler, er det større sannsynlighet for at han/hun blir valgt til et senere oppdrag.

Om han er kommunalt ansatt i byggesaksavdelingen i en kommune kan det være en fordel, da det ofte er en "lukket" avdeling der der en slik persom kan være døråpner for å få saksbehandler i tale.

En belastning på det offentlige. I mindre kommuner vil man kanskje ikke ha eller bare ha en takstmann uansett.

tilfeldige takstmenn vil være upartiske.

Har vært borti et tilfelle der megler spurte selger hvor mye han ville ha taksten på. Deretter kom taksten fra en godkjent takstmann på nøyaktig det beløpet.

Offentlig takstmann er ikke å anbefale, det vil lett være takstmenn som er dårlig betalte, mindre kvalifiserte og være mindre nøye. En privat takstmann legger igjen vissittkortet sitt i alt han gjør

Takstmenn kunne vært statlige ansatte, kommunale tror jeg ikke hadde virket pga små kommuner men som sagt over her. En privat takstmann legger igjen sitt eget navn på arbeidet og de aller fleste vil jo ønske seg positiv omtale..

Ser poenget, men tror nok vi er mest tjent med dagens ordning for å beholde et visst tempo i prosessen. Og det er viktig for å skape arbeidsplasser. Så får vi stole på at takstmennene har såpass respekt for jobben sin at de leverer riktige rapporter.

Nei til enda mer byråkrati og kommunal innblanding. Private aktører trenger bare strengere retningslinjer og krav.

Kan ende opp med en takstmann som regjerer fylke/kommunen på uoppsigelig kontrakt

Alt som har med det offentlig tar jo veldig lang tid. Det er ikke sikkert forbruker er tjent med. Klarer det offentlige A oppnevne nok taksmannener . Det tviler jeg på. Og klarer staten å kunnkurrere med lønn til taksmannen . Så dette har jeg ikke noe tro på.

Jeg vil tro å brukt offentlige takstmenn vil ta lang tid. Dette vil skape stor irritasjon for selgere. I tillegg tror jeg ikke det er mye kompisarbeid mellom takstmann og megler. Det vil få for store følger for en takstmann og ikke rapportere alle feil.

Ingen god idè at det offentlige skal ta ansvar for å opprette offentlige takstmenn. Tror ikke takstmenn er inhabile; det er ingen tjent med.

Da blir tjenesten mer gjennomsiktig. Det blir kanskje enklere å unngå ´kompistjenester´ som ofte forkommer.

Det burde være lovfestet at alle takstmenn som skal brukes ved ved taksering før salg skal være offentlig ansatte. Ellers kan megler bare omgå dette ved å velge en ikke-offentlig ansatt takstmann for å få en takst som passer selger og megler. Ja, det vil kanskje være ventetid for å få en takstmann, men det er det verdt for kjøpers del når man får sikret en uavhengig takst. Hvis det er krav om at takstmenn er offentlig ansatte, vil ikke høyere lønn i det private være et alternativ.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information