Påstand: En bedre tilstandsrapport fører til tryggere handel

Påstand: En bedre tilstandsrapport fører til tryggere handel

Det finnes i dag ulike tilstandsrapporter, og takstmenn undersøker og skriver forskjellig fra hus til hus. Forbrukerrådet foreslår at det innføres en standard teknisk tilstandsrapport, slik at kjøper vet hva han får. Syns du dette er en god idé? Hva bør i så fall en god tilstandsrapport inneholde?

Points

Jeg synes at det er viktig at taksten inneholder tilstandsgrad som i en del takster er angitt med tall og så står det en beskrivelse foran i taksten om hva tallene betyr.

Krever veldig mye ressurser som i mange tilfeller kan være unødvendige. Og ser for meg dette vil koste, og prisnivået på boliger er stort nok.

Vi bør få så mye som mulig av vesentlig informasjon om det vi kjøper. Det er en stor investering.

Ja - ein statdard teknisk tilstandsrapport vil absolutt være ein fordel. Då blir det også enklare for meg som boligkjøpar å kunne samanlikne ulike boligar.

En mer generalisert kjøper/selgeropplevelse oppfatter jeg som positivt, det er vanskelig å vite hva som er god/korrekt informasjon når man ikke jobber innenfor relevante felt eller av en eller annen grunn har gjort maaange huskjøp/salg

God ide å ha en felles tilstandsrapport på alle boliger som er til salgs. Er forvirrende som førstegangskjøper når man leser gjennom prospekter og alle inneholder forskjellig informasjon. Jeg synes det ihvertfall burde være standard å ha med informasjon om El-anlegg, vann og avløp, lekkasjer etc. Utendørs og innendørs standard

Dette er en god ide. De bør også inneholde: teknisk konstruksjon, tak, drenering, vann og kloakk, strøm, skadedyr, grunnforhold (signing/setningsskader)

Det kan være en god ide hvis den blir grundig utført. Det er viktigere enn at det er en standardisert rapport.

Det kan skape falsk trygghet fordi en del feil og mangler kan være umulig å avdekke. For eksempel skjulte røranlegg og dreneringsanlegg.

Men, absolutt. Her må det bli bedre standard på dokumentasjon. Blir bare synsing fra megler og takstmann i mange tilfeller

Enig, tilstandsrapporten er ofte grunnlaget for avgjørelsen om kjøp eller ikke. Den burde være så detaljert som mulig.

Felles tilstandsrapport er en god tanke, men da må den lages ut i fra Norsk standard eller en ISO standard. En slik standard oppnår takstmann etter strenge kriterier. da vil en felles tilstandsrapport fungere. Her må seriøse aktører som driver kvalitetskontroll på banen, ikke kommunal administrasjonssynsing.

Det blir kun en ekstra belastning for kjøper og selger om dette skal utføres av en lukket byggesaksavdeling på kommunene.

jo bedre og detaljert en tilstandsrapport er, jo tryggere kan kjøpet være.

Kan bli vanskelig å dokumentere i ettertid. Dette burde bli en ting som skal dokumenteres fortløpende. Et slags oppslagsverk på nett om den spesifike boligen? Selvfølgelig bak en mur som megler f.eks sitter på

Siden det er store varasjoner fra bolig til bolig bør det da isåfall være mulig å fange opp dette i taksten. Evt en standard takst for leilighet, en for enebolig osv. Poenget er at man ikke skal bli "låst" i et skjema

Jeg trodde det allerede eksisterte et standard oppsett som takstmenn bruker i sone Boligsalgsrapporter/Tilstandsrapporter (i Telemark brukes "Boligsalgsrapporten" en teknisk tilstandsrapport basert på Norsk Standard 3600:2013), men hvis ikke det gjør det, er dette en meget god idè.

Nok en rapport eller teknisk utgreiing vil være bare nok et uromoment så lenge det ikke har utgangspunkt i en reell objektiv part som f.eks. statlig eller kommunalt. Tror dette blir bare nok en 'privat interessepart' som gjør at det skaper mer forvirring enn oppklaring.

Jeg kunne godt tenkt meg en litt fyldigere dokumentasjon på hva som befinner seg i vegger og tak, og gjerne en god beskrivelse av hva man kan forvente av støy ut ifra dette. Er det murstein eller pappvegger? Betong, der alt naboen 4 etasjer og 4 leiligheter bortenfor hamrer og borrer, høres ut som det kommer fra bakerste jeksel i underkjeven

En god tilstandsrapport bør ta for seg rom for rom innendørs og bolig / tomt utendørs. Det får en i dag, når en selger bolig i dag om en velger å få en grundig takstrapport.Gir god informasjon om boligens tilstand for både selger og kjøper.

Dette er en god tanke. Den burde inneholde grundige opplysninger om bl.a tilstanden på rør, kloakk, skadedyr, el anlegg (da dette, uten å trekke inn fagpersoner, er vanskelig å undersøke selv før et kjøp)

God ide. Det må undersøkes veldig nøye om det er fukt, råte og muggsopp.

Falsk tryggleik - ein tilstandsrapport kan aldri bli ein garanti.

Dette er en meget god ide, men det må være gjennomførtbart innen en rimelig pris. Når man selger bolig idag betaler man gjerne 5 000;- for takstmann sin visuelle inspeksjon, og jeg ser for meg at dette prisnivået ikke kan heves for mye, når man evt innfører tilstandsrapporter. Det bør trolig også være ulike standarder for henholdsvis leilighet - rekkehus / enebolig, basert på ulike utfordringer for de ulike boligformene.

Én standard rapport blir for generelt. Samme rapport skal brukes til salv av en 30 kvadrat leilighet i en blokk i Oslo, som på en gård med 10 forskjellige bygg? Kan gå med på standardsapporter, men må være mer enn én.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information